Fokus på SUND
På KU er aktiviteterne i Open Entrepreneurship koncentreret på SUND, men hele universitetet er en del af projektet. På kun få måneder er der opbygget en portefølje af potentielle iværksætterprojekter, som er større end forventet
18 August 2020. By David Erichsen
INTERVIEW – På Københavns Universitet, KU, er arbejdet med at understøtte innovation og iværksætteri allerede godt i gang. KU er et stort universitet. Meget stort. Derfor har man i første omgang valgt at fokusere aktiviteterne i Open Entrepreneurship på SUND, fortæller den ene af de to Business Unit Managere for Open Entrepreneurship på KU, Kamilla Rolsted.
”På KU har der de seneste år været et øget fokus på at styrke innovationen og iværksætteri og sidste år lancerede fakultet deres innovations-infrastruktur, The Pipeline, hvor der systematisk arbejdes med innovationsaktiviteter. Derfor giver det mening at samarbejdet i OE bliver en del af de eksisterende aktiviteter på området.”
Kamilla Rolsted, Buiness Unit Manager
KU blev en del at OE i februar 2020, og projektets to Business Unit Managere er Kamilla Rolsted og Rafel Vicens. Første skridt for OE på KU har været at gøre opmærksom på OE-programmet blandt andet ved at kontakte medlemmer af den eksisterende innovationsarbejdsgruppe, som har deltagere fra alle institutter og fakulteter. Derudover ved at tage kontakte til forskere bredt, deltage i møder etc.
Vigtigt at hjælpe de rigtige projekter
”Vi har efterhånden haft en del møder med de innovationsansvarlige på de forskellige institutter, som foreslår projekter og forskere, der kan have gavn af OE-projektet. Vi er derfor ved at have en god føling med, hvad der foregår rundt omkring. Derudover sender vi information ud om OE og hjælper med ansøgninger til projekter, hvor vi som Business Unit Managere kan komme med forretningsrelevante input.”
Og som så mange andre steder har corona-krisen også her ændret forårets planer om at deltage på seminarer, afholde kurser om forretningsplaner, hvordan man pitcher ideer etc.
”Den største udfordring under coronakrisen har været, at vi ikke kan komme ud at mødes fysisk med folk. Derudover er det en udfordring at identificere de forskere, som kunne have glæde af hjælp gennem OE, når vi ikke har mulighed for at være ude på institutterne. Hensigten er at supplere de aktiviteter, der varetages af TechTrans kontoret, hvilket bl.a. omfatter sparring og rådgivning på ide-fase niveau, og i den fase giver det god mening at være til stede på institutterne. Vi er der for alle, men det er vigtigt, at vi hjælper de rigtige projekter frem og supplerer hvor det giver mest værdi.”
Sparring, netværk og videndeling
Kamilla Rolsted har store forventninger til samarbejdet med de andre universiteter i OE.
”Den sparring, netværksdannelse og erfaringsudveksling, som foregår på tværs af universiteterne, er værdifuld. Rafel og jeg ved noget om udvikling af lægemidler, som andre kan drage nytte af, og omvendt er der erfaringer fra andre industrier på de andre universiteter, som vi på KU kan have glæde af. OE’s korps med erhvervsfolk er det også relevant at samle på landsplan.”
Kamilla Rolsted, Business Unit Manager
Både Kamilla Rolsted og Rafel Vicens ser frem til semesterstarten efter sommerferien, hvor hverdagen forhåbentlig ikke længere i så høj grad er præget af corona. Konkret planlægger de faste kontortider ude på institutterne på månedlig basis og dage med open office – alt sammen for at blive så tilgængelige og synlige som muligt på hele KU.
Vækst, arbejdspladser – og en bedre verden
OE-indsatsen på KU kan allerede vise gode resultater, da man i løbet af foråret har opbygget en portefølje på omkring 15 projekter, hvor de to Business Unit Managere har været involveret i forretningsmæssige diskussioner.
Indenfor lægemiddeludvikling er tidshorisonten meget lang, og for størstedelen af projekterne er det for tidligt at involvere investorer på nuværende tidspunkt. Derfor vil fokus også den kommende tid være på sessioner, hvor projekter udvikles, der øves i at pitche etc. Og på at etablere mere uformelle fora, hvor der kan opbygges relationer og netværk.
”Forskning kombineret med innovationskompetencer er med til at fremme flere virksomheder. Det er en god ting både i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, men også i det større perspektiv, da det betyder at mere god forskning bliver til lægemidler, som kommer ud i verden,” siger Kamilla Rolsted.