Samarbejde på tværs og styrkelse af iværksætterkultur
3 September 2020. By David Erichsen
INTERVIEW – På RUC er man traditionelt stærke på humaniora og samfundsvidenskab, mens iværksættere ofte sættes i forbindelse med at opfinde et objekt. Derfor er de studerende på RUC ikke altid zoomet ind på mulighederne for at udvikle egen virksomhed, eller opfinde noget nyt, mener den ene af de to Business Unit Managere for Open Entrepreneurship, OE, på RUC, Araceli Bjarklev.
”Og netop derfor er det så afgørende at styrke kulturen for iværksætteri. Vores studerende og forskere har rigtig meget at byde ind med i retning af private rådgivningsvirksomheder, hjælp til implementering af nye teknologier, nytænkning og nye måder at angribe problemstillinger på.”
Araceli Bjarklev, Business Unit Manager
Uudnyttede potentialer for vækst
RUC har også højteknologisk udvikling som taler ind i den mere traditionelle form for iværksætteri. Det er fx forskning i bæredygtige materialer, miljø-kemi og bio-kemi. Men fokus i rådgivningen til de studerende kommer til at være på udvikling af rådgivningsvirksomheder, fortæller Araceli Bjarklev.
”En af vores kandidater har fx fundet ud af, at SMV’er generelt ikke har råd til at til at håndtere FN’s 17 verdensmål. Mange virksomheder i den kategori har derfor et uudnyttet potentiale for at styrke vækst og udvikling. Der er et marked for rådgivning, som den pågældende kandidat har afdækket.”
Bred tilgang til iværksætteri
Araceli Bjarklev ser det kun som et plus for OE-samarbejdet, at RUC har en lidt anderledes tilgang til iværksætteri en traditionelt, da de på den måde er med til at udvide og skubbe til rammen for, hvad iværksætteri er.
”For eksempel er Social Entrepreneurship en fane, RUC gerne vil løfte i OE-regi. Danmark har ikke kun brug for flere Aps’er. Vi skal også bidrage til at udvikle NGO’er, hvor succesen måles på andre parametre, men det er også arbejdspladser med ansatte, og organisationer der bidrager til innovation i samfundet.”
Velkommen til ny Business Unit Manager
Araceli Bjarklev fik 15. maj 2020 selskab af Rune Egedal Westergaard, der er ansat som Senior Business Unit Manager og har ansvar for at drive OE programmet på RUC. I runde tal skal Rune fremover fokusere mest på forskere, og Araceli mest på studerende, mens begge varetager kontakt til virksomheder, erhvervsliv etc.
”RUCs aktiviteter i OE knyttes direkte op på den forskningsstrategi, som allerede findes på RUC. Helt kort går den ud på, at forskning skal være interdisciplinært – dvs. at forskningen foregår på tværs af fagdiscipliner – og problemorienteret – altså løse et problem der er forskningsmæssigt identificeret. Denne strategi vil vi forsøge at bringe med over i arbejdet med entreprenørskab på RUC”
Rune Egedal Westergaard, Senior Business Unit Manager
Med strategien in mente er noget af det første Rune Egedal Westergaard er gået i gang med en scouting-proces efter forskning på RUC, der har potentiale i OE-regi.
”I de kommende måneder skal jeg ud på institutterne og finde interessant forskning med et kommercielt potentiale. Derefter skal vi i samarbejde med de enkelte forskere/forskningsgrupper etablere teams – af forskere og eksterne forretningsudviklere, som skal arbejde frem mod kommercialiseringen.”
Rune Egedal Westergaard leder altså efter både forskere på RUC og folk udenfor RUC med branchekendskab, der kan fungere som en del af OEs e-corps mentorship, sidde i pilotboards og bidrage med business support og mentoring.”
Feltet mellem forskning og virksomhed
Rune Egedal Westergaard ser som Araceli Bjarklev også store fordele ved at arbejde med iværksætteri i regi af OE.
”Med OE bliver RUC en del af et stort netværk med relevante investorer og erhvervsfolk, som kan hjælpe forskerne med at udvikle en ide til en virksomhed. Det samme gælder i forhold til at udveksle erfaringer om de udfordringer, der kan opstå i feltet mellem forskning og virksomhed. Det kan fx være en udfordring, at nogle forskere måske bare gerne vil forske og ikke forholde sig så meget til, at deres forskning skal behandles kommercielt.”
OE-lab åbnede til studiestart
Man har også været i gang med at forberede RUC’s OE-LAB, som er åbnet i forbindelse med semesterstart. Derefter vil OE hver måned afholde en event, hvor studerende, forskere og vejledere kan præsentere ideer, dele viden og netværke.
Og det vil blive events man godt kan forvente sig lidt ekstra af, da OE-teamet på RUC også har ansat Lærke Lykke Laursen, master student in Performance Design og Virksomhedsstudier på RUC. Lærkes skal som studenterhjælp være med at designe events på en sjovere og mere tiltrækkende måde, understøtte community building etc.