Verdensmål fremmer samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv
6 September 2021. By David Erichsen.
En afgørende nøgle til en mere bæredygtig verden er samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv. Et samarbejde FNs verdensmål har skabt en fælles retning for, der rammesætter nye og bedre samtaler om bæredygtighed, mener direktør for bæredygtighed hos Novozymes, Claus Stig Pedersen.
Den 16. september 2021 er Claus Stig Pedersen, direktør for bæredygtighed hos Novozymes, keynote, når Open Entrepreneurship afholder sin årlige konference under temaet ‘Sustainability in Business’. Open Entrepreneurship er et initiativ på tværs af danske universiteter, der handler om at facilitere mødet mellem forskere og erhvervslivet for at skabe innovative start-ups med afsæt i forskning og ny teknologi.
Jobbet som direktør for bæredygtighed går med Claus Stig Pedersens egne ord ud på at være Novozymes lyttepost i forhold til, hvad der sker globalt, når det handler om bæredygtighed. Konkret lyttes der ved at være i dialog med virksomheder, universiteter, politikere, NGO’er og interesseorganisationer om nye behov, udfordringer og forventninger i relation til bæredygtighed.
Vi har her op til konferencen spurgt Claus Stig Pedersen om hans syn på kernen i Open Entrepreneurship – at facilitere samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv.
Samarbejde mellem viden og handling
”For at sige det lidt provokerende, så skaber viden, der ikke fører til handling, ingen værdi. Derfor er det afgørende, at erhvervslivet og universiteterne samarbejder. En af de permanente, grundlæggende udfordringer i det samarbejde er, at universiteterne drives af at skabe viden, og erhvervslivet drives af at skabe handlinger. Og i ekstreme situationer ser de hver sin vej,” siger Claus Stig Pedersen.
Han mener, at det store potentiale – også for at lykkes med at skabe en mere bæredygtig verden – ligger i fællesmængden mellem universiteterne og erhvervslivet, hvor erhvervslivets handlinger har universiteternes viden indbygget. Altså handler på baggrund af forskningsresultater og ny teknologi.
”Derfor skal vi have fællesmængden til at vokse, men det er svært, når vi har med to så forskellige verdner at gøre, som skal forstå hinanden. Det handler blandt andet om, at universiteterne skal blive bedre til at give enklere og ikke alt for akademiske anbefalinger til erhvervslivet, og erhvervslivet skal blive bedre til at forstå den akademiske verden og acceptere mere kompleksitet i deres beslutningsprocesser.”
Verdensmål skaber nye samtaler
I forhold til temaet for konferencen – ”Sustainability in Business” – mener Claus Stig Pedersen, at FNs Verdensmål netop bidrager med en fælles forståelse på tværs af alle aktører, der giver mulighed for nye og andre samtaler mellem forskere og erhvervslivet. Samtaler der øger handlinger, som har den nødvendige viden indbygget.
Novozymes faciliterer også selv den slags samtaler via platformen HelloScience – et initiativ, der forbinder forskningsverdenen med etablerede virksomheder, organisationer og start-ups for at indfri FNs verdensmål. Målet er at skabe såkaldte verdensmålsiværksættere.
”Initiativet er både berigende og udfordrende, og understreger hvor stort potentialet er ved at fremme samarbejdet mellem forskere og virksomheder. Gennem HelloScience frigives meget energi, og vi kan se, at den kraft virksomheder har til at handle er enorm, hvis du altså finder nålen i høstakken.”
Det understreger også, at samarbejdet mellem universiteter og virksomheder er en stor del af svaret på, hvordan vi skaber en mere bæredygtig verden.
Konference om ”Sustainability in Business”
Til konferencen vil Claus Stig Pedersens keynote handle om, hvordan Novozymes bruger ny viden til at blive markedsledere inden for biologiske løsninger. Derudover kan deltagerne vælge mellem fire spor, hvor en blanding af forskere, industripartnere og start-ups præsenterer deres tilgang til bæredygtighed. Der kan vælges mellem: cirkulær økonomi, miljøteknologier, bæredygtig biotech og bæredygtige fødevarer.
Stadig enkelte ledige pladser til konferencen
Konferencen holdes om eftermiddagen den 16. september 2021 på ARoS i Aarhus, og der er stadig enkelte ledige pladser.
Er du interesseret, så skriv til Community Manager Julie Palstrøm på jbpa@dtu.dk.