Bedste OE-praksis på tværs af universiteterne
9 December 2022. By David Erichsen
Videndeling, netværk og scouting var i fokus på årets sidste netværksmøde for business unit managere i Open Entrepreneurship. Derudover blev de fælles aktiviteter for 2023 planlagt og sat i kalenderen
Business Unit Managere fra alle landets universiteter satte onsdag og torsdag den 7. og 8. december 2022 hinanden stævne på Dalum Landbrugshøjskole i Odense. Anledningen var det kvartalsvise netværksmøde for alle aktører i Open Entrepreneurship, som denne gang var et internat med fokus på bedst practice.
Første del af internatet, der er planlagt og faciliteret af den centrale hub, bestod af gruppearbejde, hvor Open Entrepreneurships business unit managere dykkede ned i, hvordan de konkret arbejder med scouting – altså finder frem til forskning og teknologi med potentiale for kommercialisering – og hvilke værktøjer og tilgange der bruges i den forbindelse.
Scouting
En væsentlig ting i den tidlige scouting er fx den personlige afklaring hos forskere i forhold til at vælge mellem en akademisk karriere og det at blive en del af en startup. En afgørende beslutning både for den enkelte forsker og for de pågældende startups – og derfor er det vigtigt, at Open Entrepreneurship understøtter rigtigt. Det handler fx om tid til at modne beslutningen.
Grupperne kom også ind på, at ideer til startups ikke altid passer til universiteternes eksisterende systemer for etablering af startups, og at det potentiale netop kan håndteres i Open Entrepreneurship. Fordi tilgang og udviklingsforløb tilrettelægges i samarbejde med teamet og tilpasses casens unikke behov – ikke omvendt. På den måde øger Open Entrepreneurship altså universiteternes grundlag for at etablere videnstunge startups.
Andre nøgleord i forhold til scouting er opbygning af relationer og tillid og løbende dialog med de faglige miljøer, som kræver konkret tilstedeværelse. Derudover skal man ikke presse for hårdt på med kommercialisering, der er potentiale for at understøtte bedre med marketing og kommunikation, og så er der behov for mere funding, som understøtter tidlige faser i udvikling af startups. Altså funding før fx Innofounder.
Matchmaking
Samme øvelse blev herefter gentaget med fokus på matchmaking – altså sammensætning af de rigtige teams til de forskellige faser i etablering af videnstunge startups.
Her drøftede grupperne blandt andet vigtigheden af at forventningsafklare og tematisere/fokusere program og indhold til netværksevent. I forhold til at bruge netværk på de enkelte universiteter og netværk i regi af Open Entrepreneurship på tværs af universiteterne kan det være en udfordring, at ens personlige netværk bruges for meget, da en stor del af matchmaking foregår håndholdt og er personbåret.
Det er også vigtigt at finde den rigtige balance mellem at hjælpe for lidt/meget i forhold til udviklingen i de enkelte cases. Og huske på, at det i bund og grund handler om at matche mennesker, hvorfor personligheder, kemi etc. også spiller en rolle, når fx en forsker og en invester skal matches.
Fælles platform og næste skridt
Der blev også tid til at arbejde med trimning og videreudvikling af Open Entrepreneurships fælles platform for cases, medlemmer af e-korpset etc. Formålet med platformen er på tværs af universiteterne at styrke videndeling, samarbejde og matchmaking mellem cases og eksterne iværksættere.
De mange input fra de to dage blev indsamlet systematisk af den centrale hub, så best practice i Open Entrepreneurship kan afdækkes, og derudover blev der nedsat arbejdsgrupper på tværs af universiteterne, der skal arbejde videre med forskellige emner, som alternativ funding, udvikling af kurser i regi af Open Entrepreneurship, den fælles platform, forskellige toolbox, etc.
Som sidste punkt planlagde deltagerne de fælles aktiviteter i 2023. Næste gang business unit managere mødes, bliver 15. – 16. marts, hvor fokus skal være på konkret sparring med hinanden om cases, og med besøg af medlemmer af e-korpset.