Boost til samarbejdet mellem forskning og erhvervsliv
6 October 2022. By David Erichsen
Sat på spidsen kan forskning først for alvor gøre en forskel for grøn omstilling og andre store samfundsudfordringer, hvis den effektivt kan komme ud og få en plads på markedet. Hvordan det bedst kan ske, blev drøftet på Open Entrepreneurships årskonference 2022
Både universiteter og politikere har i årtier arbejdet på at få en bedre nyttiggørelse af forskning, og mere samspil mellem forskning og erhvervslivet, uden dog effektivt at knække koden. Det betyder, at forskning og ny teknologi ikke optimalt omsættes til løsninger, der kan være til gavn for grøn omstilling og andre store samfundsudfordringer. Selv om det haster.
Derfor var et tiltrængt boost til samarbejdet mellem forskning og erhvervslivet hovedemnet på Open Entrepreneurships årlige konference afholdt den 28. september 2022 på Matrikel 1 i København. Konferencen blev åbnet af erhvervsminister, Simon Kollerup, S, som er enig i, at det gode samarbejde mellem forskere og erhvervslivet er afgørende.
”Sat på spidsen kan forskning først for alvor gøre en forskel, når den kommer på markedet, og det er gode partnerskaber mellem universiteter og virksomheder, der sikrer, at værdifuld forskning og nye teknologier kommer ud i produktionshallerne og får en plads på markedet – både i Danmark og i resten af verden”, sagde erhvervsministeren.
Tæt på cases og Open Entrepreneurship
De cirka 100 deltagere fra erhvervsliv, alle landets universiteter, organisationer, ministerier, styrelser og Folketinget fik til konferencen også mulighed for at komme i dialog med 13 startups-cases, hvor forskere fra universiteterne, med hjælp og sparring fra Open Entrepreneurship, er i gang med at udvikle nye virksomheder på baggrund af deres forskning.
Se stemningsvideo fra konferencen her
Deltagerne blev også inviteret tættere på Open Entrepreneurship. Først ved et fælles interview med adm. direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang og programdirektør for Open Entrepreneurship, Jes Broeng. Derefter ved et oplæg om de foreløbige resultater fra et følgeforskningsprojekt om Open Entrepreneurship varetaget af seniorforsker Maria Theresa Norn.
Aktiv deltagelse og paneldebat
Konferencen var tilrettelagt, så deltagerne aktivt skulle bidrage med input og perspektiver. Det foregik med faciliterede rundbords-drøftelser, fælles opsamling og derefter paneldebat med politikere, universiteter og erhvervsliv.
Panelet bestod af landsformand i Radikale Venstre, Mikkel Sarbo, Chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, Jasmina Pless, prorektor på RUC og medlem af styregruppen for Open Entrepreneurship Peter Kjær, og folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Orla Hav.
Forslag og anbefalinger
Konferencen mundede ud i en række forslag og anbefalinger. Fx at det betyder meget, at supportstrukturen udvides, så den skaber værdi for flere forskerne, og at nyttiggørelse af forskning og innovationssøjlen på universiteterne trænger til både et shine og et budget.
Andre forslag var, at offentlige indkøb bør bruges mere strategisk til at sikre forretningsgrundlaget for startups, og at løsninger på offentlige udfordringer i højere grad bør samskabes med universiteterne frem for blot bestilles.
Open Entrepreneurships rolle
De mange input fra konferencen er god inspiration til bestræbelserne på, at vi i Danmark optimerer den måde, vi håndterer det store uudnyttede potentiale for vækst, udvikling og nye virksomheder, som universiteterne indeholder.
Og her har Open Entrepreneurship en rolle at spille, mener Jes Broeng.
”Det vi ved virker i forhold til at skabe nye virksomheder, med afsæt i forskning, er for det første åbne miljøer, hvor der udveksles viden, erfaringer og samarbejdes om konkrete problemstillinger på tværs af faggrænser og sektorer. Det hjælper Open Entrepreneurship med på tværs af alle landets universiteter”
Dernæst skal forskere, virksomheder og entreprenører kobles på et tidligt tidspunkt, så idéer fra forskningen i fællesskab udvikles og modnes til nye virksomheder, og endelig skal der arbejdes med potentialet i viden og teknologi, som ikke er beskytbar, hvor universiteternes fokus i dag typisk er på forskning, hvor der kan udtages patent.
”Her leverer Open Entrepreneurship ligeledes et vigtigt bidrag, da vi i kraft af de ansatte business unit managers bringer erhvervslivet helt ind på de enkelte afdelinger og institutter på universiteterne,” siger Jes Broeng.
Konferencen blev faciliteret af Kresten Schultz-Jørgensen.
Vil du i dialog med Open Entrepreneurship er du velkommen til at række ud til en fra vores team