Erfaren forsker skal gennemføre impact studie på Open Entrepreneurship
10 May 2022. By David Erichsen
Der sker meget i Open Entrepreneurship, OE, – særligt i de lokale hubs fordelt på alle landets universiteter, nationalt gennem samarbejder på kryds og tværs og centralt med aktiviteter initieret af OE’s centrale hub. I stedet for at gennemføre en traditionel evaluering af initiativet, har man valgt at gennemføre et forløb med følgeforskning, og den opgave er seniorforsker Maria Theresa Norn blevet ansat til.
Maria Theresa Norn er pr. 1. marts 2022 ansat halv tid som seniorforsker på DTU Entrepreneurship. I den anden halvdel af arbejdstiden arbejder hun på Aarhus Universitet ved Center for Forskningsanalyse, hvor forskningen også handler om at skabe gode rammer for forskningen og for nyttiggørelsen heraf.
Netop spørgsmålet om at skabe gode rammer for nyttiggørelse har været bærende for den efterhånden erfarne forskers karriere, som udover forskning har budt på fire år som konsulent og ti år i Tænketanken DEA som analysechef indtil marts i år.
Følgeforskning frem for evaluering
Følgeforskningen handler i sidste ende om at kunne frembringe viden, som kan bidrage til den videre udvikling af OE. Men den handler også om at blive klogere på, hvordan man i det hele taget kan styrke nyttiggørelsen af ny forskning og teknologi. Og hvad der virker.
”Fordelen ved følgeforskning, hvor jeg følger OE så tæt, er, at jeg opbygger en langt større indsigt i, hvad OE er, hvordan det fungerer og den merværdi OE skaber, end du får gennem andre former for forskning. Jeg er nysgerrig på, hvordan OE arbejder, men også hvordan OE spiller sammen med andre beslægtede initiativer og med den samlede innovationsindsats på universiteterne,” siger Maria Theresa Norn.
Konkret kommer hun til at observere ved fx at sidde med til møder, følge forløb og arbejdsprocesser, og det giver mulighed for så at sige at få flere mellemregninger med – også de uformelle.
Brikker til det fælles puslespil
”OE’s lokale hubs har forskellige tilgange, arbejder i forskellige kontekster og består af mange dygtige og erfarne mennesker, som alle har forskellige brikker til det puslespil, det er min opgave at samle. Så i den kommende tid skal jeg rundt på alle universiteterne og forstå, hvordan de enkelte hubs arbejder. Derudover skal jeg indsamle data på, hvad der kommer ud af OE’s aktiviteter,” siger Maria Theresa Norn.
Det er planen at præsentere de første delresultater fra følgeforskningen – eller impact studiet – om OE til efteråret 2022. I første omgang vil fokus være på, hvad OE er, hvordan man arbejder i OE, og hvad det kan fortælle os om effekterne af OE.
Unikt samarbejde på tværs af universiteterne
Maria Theresa Norn har dog allerede gjort sig et par observationer – blandt andet den bedrift det er at samle universiteterne om opgaven med mulighed for synergi og erfaringsudveksling.
”I Danmark har vi arbejdet fokuseret på at fremme nyttiggørelsen af forskning i 20 år, men har grebet det meget forskelligt an på de otte universiteter. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at man i OE har formået at samle alle universiteter i et formaliseret samarbejde om at styrke de tidligere faser i nyttiggørelse af forskning.”
”Det er positivt, at universiteterne har eksperimenteret med forskellige tilgange og har kunnet tilpasse dem til den institution, tilgangene skulle virke i, men mange – inklusive mig selv – har savnet et mere formaliseret samarbejde mellem universiteterne med mulighed for erfaringsudveksling gensidig læring og decideret samarbejde, hvor det giver mening.”
Ifølge Maria Theresa Norn skaber platforme som OE og Spin-Outs Denmark netop den grobund for et langt tættere og udvidet samarbejde mellem universiteterne om nyttiggørelse og innovationsindsatsen. Og det er en god ting.
OE rummer både forskelle og fællesmængde
Det, der har overrasket Maria Theresa Norn mest på nuværende tidspunkt, er, at der på trods af tilsyneladende store forskelle i, hvordan man arbejder med området i de forskellige hubs og på universiteterne, er så stor en fællesmængde i OE. OE er en fælles platform, hvert universitet laver sin lokale tilpasning på.
”Det er mit indtryk lige nu, at der er et tæt samarbejde mellem universiteterne og en stor fælles forståelse for målet og de mulige veje for at nå det samme mål på trods af forskelligheder. Det er interessant, så jeg glæder mig til at blive klogere på både forskellene og fællesmængderne.”
”Og så har særligt energien i OE overrasket positivt. Jeg har været tæt på mange projekter og platforme i min karriere, men i OE kan du virkelig mærke, at der er en positiv energi, gode relationer og en fælles vilje til at opnå noget.”