Et effektivt værktøj til kommercialisering af forskning – som kan være mere synligt
16 December 2022. By David Erichsen
Den rette branding spiller en afgørende rolle for både synlighed, forståelse og gennemslagskraft. Det gælder også Open Entrepreneurship, som derfor brugte en eftermiddag på at skærpe fortællingen om sig selv.
Open Entrepreneurship har en fælles historie, der begynder med et pilotprojekt i 2017, skaleres med flere universiteter i 2019 og i dag er et velfungerende og fleksibelt samarbejde på tværs af alle danske universiteter. En tilgang til at skabe videnstunge startups med afsæt i forskning, som giver mere og mere mening i kraft med de resultater, Open Entrepreneurship skaber.
Sådan indledte programansvarlig for Open Entrepreneurship, Jes Broeng, en temaeftermiddag for Open Entrepreneurships projektledere og Business Unit Managere afholdt 8. december i Videnbyen på SDU, Odense.
Et værdiskabende match for begge parter
Open Entrepreneurships tilgang bygger på forskning i entreprenørskab og i den merværdi det giver at åbne universiteterne for eksterne og lade erhvervslivet mødes med forskere, så ideer kan modnes sammen fra et tidligt stadie. Forskning i entreprenørskab understreger fx også værdien af aktive bestyrelser og det at involvere personer med erfaring fra andre startups og med ledelse.
”Open Entrepreneurship har også en effekt den anden vej, da vi kan se, at forskere engageret i entreprenørskab har en større videnskabelig impact i deres efterfølgende akademiske karriere. Engagement i entrepreneurship skaber altså også bedre forskere,” siger Jes Broeng.
Fælles fortælling om en unik kultur
Visionen med Open Entrepreneurship har helt fra starten været at udvikle en fælles kultur på tværs af universiteterne, som er inkluderende, engagerer og byder alle velkommen til at deltage.
Den vision er Open Entrepreneurship lykkedes med, og næste store udfordring er derfor at synliggøre succes og resultater overfor de primære målgrupper, hvor en vigtig målgruppe fx er det politiske niveau. En anden målgruppe er universiteterne selv, som huser og ansætter business units lokalt og så selvfølgelig de forskere og entreprenører, som er kernen i det hele.
Hvordan det bedst kan gøres, blev drøftet på temaeftermiddagen, hvor deltagerne arbejdede med alt fra målgrupper, position og personlighed til mulige slogan for Open Entrepreneurship.
Samarbejdspartner – ikke en konkurrent
Af de ting som flere kom ind på, var begreber som brobygning, åbenhed, alle er velkomne, samarbejde og så pointen med, at Open Entrepreneurship er et supplement til andre initiativer på området, som fx Spinout Denmark – ikke en konkurrent. Der var også enighed om at forbinde Open Entrepreneurship med begreber som nysgerrighed, kreativitet, venlighed og det at være stifindere.
De mange gode input er et vigtigt bidrag til det fremadrettede arbejde med at fastholde Open Entrepreneurship, som en del af økosystemet for startups, mener Helle Nielsen-Elgaard, Head of Innovation i Open Entrepreneurship.
” Vi kan se Open Entrepreneurship virker, og den måde vi arbejder på, supplerer alle andre initiativer på uanset hvordan det enkelte universitet organiserer sig og arbejder med at fremme og understøtte entreprenørskab. Det er unikt. Vores udfordring er derfor, at vi næsten passer så godt ind, at vi risikerer at blive usynlige – både internt på universiteterne og eksternt i forhold til fx det politiske niveau.”
Resultater taler for sig selv
Derfor valgte Helle Nielsen-Elgaard at prioritere et fælles fokus på branding til temaeftermiddagen i Odense.
”En stor styrke i vores kommunikation er de gode resultater, og de mange kompetente og dedikerede mennesker, som er en del af Open Entrepreneurship. Derfor tror jeg, vi fremover i højere grad skal fokusere mere på begge dele – altså få synliggjort succeserne og fortælle historierne om dem, der har gået vejen, og de mange der hjælper med at få det til at ske,” siger Helle Nielsen-Elgaard.
De målgrupper, som blev drøftet på temadagen, var i den interne afdeling forskere, ledelse, TTO og andre interne enheder på de enkelte universiteter, men også forskere og business unit managere på de andre univerister, da meget arbejde i Open Entrepreneurship går på tværs af universiteterne. Den eksterne målgruppe tæller fx politikere, serielle iværksættere, ministerier, repræsentanter fra industri etc.
Det vil være for omfattende at liste alle gode forslag til slogan for Open Entrepreneurship, men et par eksempler er: Together for impact, Vi øger chancen for at være heldig, Supporting opportunities to change the future.