Konference med fokus på bæredygtighed i erhvervslivet
17 September 2021. By David Erichsen
Bæredygtighed var det overordnede tema til Open Entrepreneurships årskonference på ARoS i Aarhus. De godt 150 deltagere bestod primært af forskere fra universiteterne og repræsentanter fra erhvervslivet, hvilket er netop de to grupper, som Open Entrepreneurship er sat i verden for at matche
The business of business is business, lyder et klassisk citat fra Milton Friedman, økonom og nobelprisvinder, men ifølge direktør for bæredygtighed hos Novozymes, Claus Stig Pedersen, varer det ikke længe, før det skal afløses af ”the business of business is sustainability”. Claus Stig Pedersen var keynote-speaker, da Open Entrepreneurship torsdag den 16. september 2021 afholdt sin årlige konference med temaet Sustainability in Business.
Konferencens godt 150 deltagere blev guidet sikkert gennem dagen af tv-vært, Ane Cortzen. Første punkt var velkomst, introduktion til konferencen og en kort status fra Open Entrepreneurship ved Head of Innovation, Helle Nielsen-Elgaard og programansvarlig Jes Broeng.
Herefter gav erhvervsdirektør fra Aarhus Universitet, AU, Lone Ryg Olsen, en kort beskrivelse af, hvordan AU i stigende grad er involveret i opstart af virksomheder, og præsenterede AU’s iværksætterhus The Kitchen, hvor Open Entrepreneurship holder til på AU.
Verdensmål og bæredygtighed er en god forretning
Claus Stig Pedersens keynote handlede blandt andet om, hvad der skal til, før erhvervslivet for alvor stempler ind i bæredygtighedsdagsordenen.
”Vi står overfor en række store globale udfordringer med befolkningstilvækst, opvarmning, affald og forurening, biodiversitet, der er under pres og en skæv fødevareproduktion. Fx smides der globalt over en tredjedel ud af den mad vi producerer, og en stor del af jordens befolkning lever enten for usundt eller sulter. Når virksomhederne begynder at levere på de udfordringer, vil vi se forandringer, og verdensmålene kan hjælpe os til at accelerere udviklingen i den rigtige retning,” sagde Claus Stig Pedersen.
Han mener bæredygtighed og verdensmålene er den største forretningsmulighed nogensinde, og at vi i fremtiden vil se, at nogle industrier og virksomheder vinder stort, andre kommer under pres, og andre igen vil være nødt til at lukke eller omstille sig fuldstændig, da deres nuværende – ikke bæredygtige – kerneforretning ikke har en fremtid.
Fra strategi til meningen med det hele
Ifølge Claus Stig Pedersen har der været en udvikling i virksomheders tilgang til bæredygtighed de seneste 20 år. Omkring årsskiftet var bæredygtighed noget virksomheder beskæftigede sig med for at pleje sit omdømme. I slutningen af 00’erne begyndte man i højere grad at se på, hvordan bæredygtighed kan understøtte den eksisterende forretning, og siden 2015 har fokus været på at udvikle nye bæredygtige forretninger.
”Det vil sige, at virksomhederne i dag ikke kun har en strategi for bæredygtighed, men at bæredygtighed er fuldt integreret med selve formålet med forretningen,” sagde Claus Stig Pedersen.
Afslutningsvis spurgte en deltager om, hvad der egentlig skal til, før vi for alvor rykker på den bæredygtige dagsorden.
”Vi har snakket om behovet for bæredygtighed i tyve år uden, at det har flyttet det store i befolkningen, så dommedagsfortællingen virker ikke. Det er for langt væk, og vedkommer nok ikke mig, er holdningen, og derfor er det største håb politikere og investorer. Det er ved at blive en risiko ikke at investere i grønne løsninger, og den udvikling kan drive og accelerere en stor forandring. Dertil kommer, at der i fx Kina og USA rykkes politisk på den grønne dagsorden. Der er et forsigtigt håb, når både politikere og investorer styrer i samme retning, da det betyder, at de grønne produkter og løsninger får rum til at blive konkurrencedygtige – og så følger forbrugerne med.”
Breakout i fire spor
Efter Claus Stig Pedersens oplæg kunne deltagerne vælge mellem fire spor, hvor en blanding af forskere, industripartnere og start-ups præsenterede deres tilgang til bæredygtighed. Deltagerne kunne vælge mellem cirkulær økonomi, miljøteknologier, bæredygtig biotech og bæredygtige fødevarer.
Ane Kortzen samlede op på dagen ved at spørge ind til, hvad deltagerne tog med sig fra de fire spor, og til sidst, hvad de næste skridt er for Open Entrepreneurship.
”Open Entrepreneurship står på især amerikanske erfaringer med kommercialisering af universiteternes forskning. Erfaringer der viser, at kommercialisering kan øges markant ved at integrere entreprenører og intraprenører fra etablerede virksomheder i universiteterne. Det har vi vist, vi også kan på tværs af danske universiteter,” sagde Helle Nielsen-Elgaard, der også har en ide til, hvordan arbejdet kan forbedres.
Pengene skal tættere på
”Vi kan se, at der er en sårbarhed i overgangen fra case til virksomhed, hvor forretningsideen skal til at agere på kommercielle vilkår. En sårbarhed, der kan minimeres, hvis investeringer bygger på et dybere kendskab til vores cases. Derfor vil vi fremover også gerne invitere fonde og andre kapitalinteresser til at involvere sig tidligere og mere i vores cases, og blive en mere integreret del af Open Entrepreneurship. På den måde vil de i højere grad være med til at forme de virksomheder, der investeres i, hvilket styrker grundlaget for at investere rigtigt og rettidigt, siger Helle Nielsen-Elgaard.
”Mange investorer opererer enkeltvis, så der er også et potentiale i så at sige at bundte flere om samme investering. Det er en tilgang, som allerede praktiseres med succes i amerikanske start-upmiljøer, og som vi også gerne vil understøtte i Open Entrepreneurship,” supplerer Jes Broeng.
I forhold til bæredygtighed arbejdes der på at udvikle et egentlig grønt charter i regi af Open Entrepreneurship. På den måde kan Open Entrepreneurship for alvor komme til at understøtte, at the business of business bliver til sustainability.
Bliv en del af e-korpset
Det er mødet og den åbne og faciliterede relationen mellem forskere og erhvervsliv, der skaber resultater. En relation, hvor begge parter systematisk bringer særlige kompetencer fra hver sin verden i spil om det fælles formål at etablere en ny virksomhed eller udvikle et nyt forretningsområde med afsæt i forskning og ny teknologi.
Er du interesseret i at samarbejde med universiteter og forskere om denne spændende udfordring, så har du mulighed for at blive en del af Open Entrepreneurships e-korps. Første skridt er at sende en mail til Community Manager, Julie Palstrøm på jjbpa@dtu.dk