Ny samarbejdsmodel gør iværksætterdrømme til virkelighed
23 January 2023 by Christina Tækker, DTU
Artiklen er oprindeligt bragt på DTU.dk
Iværksætterprojektet Open Entrepreneurship øger antallet af startups ved at sætte erfarne entreprenører sammen med forskere fra landets universiteter.
Antallet af nye startups er øget i iværksætterprojektet Open Entrepreneurship, der er et samarbejde på tværs af landets otte universiteter. Her modner man startups med afsæt i forskning og ny teknologi ved at etablere ’dream teams’ med repræsentanter fra erhvervsliv og universiteter. Målet er at kommercialisere forskningen og skabe flere forskningsbaserede startups.
Projektet har tidligere modtaget en EU-pris for at fremme iværksætterkulturen på universiteterne. Nu viser den seneste opgørelse, at samarbejdsmodellen også er god til at skabe nye virksomheder.
I løbet af de sidste fem år har Open Entrepreneurship skabt 98 nye forskningsbaserede virksomheder, hvoraf 26 kommer fra DTU. Samtidig har Open Entrepreneurship årligt identificeret 75 nye startup-idéer med potentiale til at blive virksomheder, ligesom projektet har modtaget 85 mio. kr. til nye virksomheder.
”Med Open Entrepreneurship har de danske universiteter skabt et unikt økosystem af spirende forskningsbaserede startups, entreprenører og forskere. Initiativet har udviklet sig til at være et af de vigtigste strategiske samarbejder på tværs af de danske universiteter med en dyb forankring i universiteternes topledelse samt fagmiljøer. Et initiativ, der løfter kommercialisering af universitetsforskning til et betydeligt niveau,” siger Helle Nielsen-Elgaard, der er Head of Innovation, Open Entrepreneurship.
Modner lovende idéer
Open Entrepreneurship begyndte som et pilotprojekt i 2017 og blev landsdækkende i 2019. Til daglig bliver projektet ledet af en ‘Open Entrepreneurship Hub’, som har til huse på DTU Entrepreneurship, der er et center for forskning og uddannelse i entreprenørskab. Herfra faciliteres samarbejdet på tværs af universiteterne.
Konkret er der på hvert universitet etableret forretningsenheder med folk, der både har iværksætterbaggrund og en faglig indsigt inden for forskellige forskningsfelter.
Disse ’business units managers’ har en nøglerolle i Open Entrepreneurship. Sammen med forskerne identificerer de den forskning, der har kommercielle perspektiver. Samtidig sammensætter de teams, der består af forskere og eksterne entreprenører, som arbejder sammen om at modne lovende idéer til nye virksomheder. Match-makingen sker typisk på et tidspunkt, hvor forskerne hverken har klare resultater eller nye teknologier.
”Den særlige tilgang som Open Entrepreneurship har til at matche den tidlige forskning med serieiværksættere har vist sig at være en effektiv motor til at udvikle løsninger inden for den grønne omstilling og andre samfundsudfordringer. Det er ikke nok i sig selv at udvikle nye teknologier. Det er først, når teknologierne indgår i en produktion og bringes på markedet, at de kan gøre en forskel,” siger Helle Nielsen-Elgaard.
Veludbygget økosystem
Det seneste år har hun set en mærkbar stigning af nye DTU-startups, der udspringer fra Open Entrepreneurship. Her er antallet vokset fra 16 til 26 startups. Ifølge Helle Nielsen-Elgaard skyldes det bl.a., at DTU’s business unit managers nu sidder på DTU Skylab, der er en innovationshub for studerende og ansatte med prototypeværksteder, events og undervisning.
Det åbne miljø gør det nemt at udveksle viden, erfaringer og samarbejde om konkrete problemstillinger på tværs af faggrænser og sektorer, ligesom det er muligt at spotte potentielle cases langt tidligere end hidtil.
Samtidig er iværksættermiljøet på DTU Skylab og Open Entrepreneurship med til at fremme iværksætteriet på DTU. I dag har DTU et af de mest veludbyggede økosystemer for innovation og entreprenørskab blandt tekniske universiteter i Europa. Økosystemet er med til at løfte nye idéer og opfindelser fra undervisningslokalerne og forskningslaboratorierne på DTU ud i den virkelige verden, hvor de kan skabe nye arbejdspladser og være med til at løse opgaver og udfordringer i samfundet.
Og noget tyder på at det hjælper. I juni 2022 udkom analysevirksomheden Iris Group med undersøgelsen ’Når forskning og uddannelse bliver til nye virksomheder’. Her bliver det slået fast, at universiteterne spiller en væsentlig rolle, når det handler om iværksætteri og at skabe nye virksomheder i Danmark. Ifølge undersøgelsen er en af årsagerne til succesen, at universiteterne bidrager med at rådgive og støtte de spirende startups.
Open Entrepreneurship er støttet af Industriens Fond frem til sommer 2023.